Verslag Vergleichsschau Gersfeld 2016

De Nationale Wenerclub heeft dit jaar voor de 15e keer deelgenomen aan de Wiener-Club-Vergleichsschau in Duitsland. 

Gerrit Kroes, Gerwin van Westerveld en Tonnie Oomen waren deze keer de uitblinkers in zwart, wit, Blauwgrijs en Blauw, Gerrit Kroes behaalde een U met 98 en een U met 97 punten. Ook Geurt Roseboom behaalde een U met 97 punten Gerrit Kroes, Tonnie Oomen en Gerwin van Westerveld hadden de beste Nederlandse fokgroepen in zwart, blauw, wit en Blauwgrijs. Bij de clubcompetitie eindigde Nederland op een keurig gedeelde 10e plaats van de in totaal 18 deelnemende Wener Clubs met een achterstand van 6 punten op winnaar Südbayern, met 969,5 punten. Tonnie Oomen en Gerwin van Westerveld keurde weer mee met de Duitse collega’s en waren betrokken bij de HEP-keuring.

Prima resultaten voor Nederlandse Weners op de 24e Wiener-Club Vergleichsschau 2016 in der Rhönmarkthalle in Gersfeld/Rhön.
tekst Tonnie Oomen en foto’s Rijk Pleijter 

De Vergleichsschau werd dit jaar gehouden op 22-23 oktober j.l. in der Rhönmarkthallein Gersfeld, een leuk stadje in de Landkreises Fulda, voor 5 jaar geleden waren we ook hier, toen stonden er nog vele oude gebouwen, maar dat is nu al erg veranderd, vele wegen huizen en gebouwen hebben een facelift ondergaan.

Mede door het prachtige weer was het goed te rijden. We hebben ons verzameld op een parkeerplaats Am Haarstrang aan de A-44 bij Unna waar we om negen uur ons verzamelden enkele van onze deelnemers zijn er rechtstreeks naar toe  gereden. De dieren hebben door de goede verzorging niet te lijden gehad. In totaal waren 805 nummers ingeschreven, dit waren er wel minder als in 2011 de hoofdzaak hiervan is dat de enting tegen RHD2 in Duitsland erg laat op gang is gekomen. Er waren 199 fokgroepen ingeschreven, verdeeld over 79 blauw, 23 blauwgrijs, 18 zwart, 29 wit 46 (konijn)grijs en 4 (donker)grijs. Een fokgroep bestaat uit een vader of moeder met drie nakomelingen uit één nest fokgroep 1 of twee keer twee jongen uit twee verschillende nesten of vier jongen uit een nest fokgroep 2.

4 dieren van 2016 uit verschillende nesten maar wel met het zelfde verenigingsnummer en het moeten dieren van beide geslachten zijn fokgroep 3. Dit jaar voor het eerst.

De vier dieren uit deze fokgroep worden gelijktijdig gekeurd door vier verschillende keurmeesters onder leiding van een hoofdkeurmeester. Deze dient vooraf te worden geconsulteerd wanneer de keurmeester een dier een O of U wil geven. Ook werd er dit jaar uitsluitend gekeurd door Wener-specialisten. Het effect is duidelijk merkbaar. Luk raak (hoge)punten (weg)geven is er niet meer bij. Bij dieren met het predicaat U komt 98 punten zelden  voor.

In de clubcompetitie zijn de verschillen tussen de top drie en de rest minder groot geworden. Kortom het wordt hierdoor beter en spannender! Er wordt op punten gekeurd volgens de Duitse standaard. De puntenschaal werkt net zoals in Nederland met hele en halve punten, doch wijkt iets af van onze punten: U is 97 en hoger, F is 96.5, ZG loopt van 96 tot 94 en G van 93.5 tot 92 en 91,5 tot 90 is voldoende. Minder dan 90 punten betekent een O. Als op een bepaalde positie een uitsluitings fout wordt geconstateerd dan krijgt het dier een onvoldoende en wordt het niet verder gekeurd. Deze punten indeling wordt ook toegepast op de Europashow. Op de beoordelingskaart wordt een aantekening gemaakt wanneer de posities bouw en type, alsmede pels, vanaf 1.5 punten afwijkt en bij de overige posities is dit meer dan één punt. Behalve bij positie 6 moet bij 1 punt aftrek geschreven worden. Positie 7 conditie en verzorging dient altijd te worden toegelicht bij puntenaftrek. Op deze wijze krijgt de fokker inzicht in de fouten van het dier en de opbouw van de beoordeling. De volledige omschrijving van de posities, zoals wij dat in Nederland gewend zijn, ontbreekt.

Uitstapje van Nederlandse groep naar Fulda

Tijdens de keurdag op vrijdag is het gebruikelijk dat de inzenders en echtgenotes, een uitstapje maken.  Dit jaar is de Nederlandse groep zelf met eigen vervoer naar Fulda de barokstad in het hart van Duitsland geweest. Daar aangekomen heeft men eerst op hun gemak koffie of thee gedronken. Daarna een rondwandeling door de stad gemaakt.

Fulda heeft veel te bieden! Ontstaan uit een kloosterstichting in het jaar 744 herbergt de stad bezienswaardigheden en kunstschatten uit een verleden van meer dan 1250 jaar. In geen enkele architectuurgids ontbreken de barokke Dom en de romaanse Michaelskirche. Daarnaast vormt het Barokkwartier een stedenbouwkundig ensemble van uitzonderlijke kwaliteit. U vind er het Stadtschloss (de voormalige abtsresidentie), een reeks kleinere stadspaleizen, de Orangerie met paleistuin en andere bezienswaardige gebouwen.

Tijdens deze rondwandeling is de Dom bezocht. De Dom is niet alleen het herkenningsteken van Fulda. Hij is vooral de belangrijkste barokkerk in Hessen. Gebouwd werd de kerk in de jaren 1704 – 1712 door de beroemde architect Johann Dientzenhofer. Deze maakte gebruik van de oude bouwsubstantie van de Ratgar-Basilica uit de 9de eeuw.

Het huidige barokke concept is vooral beïnvloed door de barokstijl in Rome. In 1752 werd de kloosterkerk tot kathedraal van het nieuwe bisdom Fulda verheven. Door het graf van de H.Bonifatius, dat nog steeds door bedevaartgangers wordt bezocht, is de kerk ook tegenwoordig nog van grote religieuze betekenis. Na het bezoek aan deze kerk werd er in de binnenstad gezamenlijk de lunch genuttigd.

Hierna is het Stadtschloss (Stadpaleis) bezichtigd.
Het barokke Stadtschloss werd tussen 1706 en 1714 eveneens door Johann Dientzenhofer als residentie voor de prinsabten en latere prinsbisschoppen gebouwd.

Het imposante gebouw laat zien dat de abten van het klooster inmiddels belangrijke territoriale vorsten waren geworden en dit ook tot uitdrukking brachten. Het paleis vormt het middelpunt van de talrijke barokke bouwwerken in Fulda’s binnenstad. De historische vertrekken van het Stadtschloss bieden de bezoeker een blik in de leefwereld van het absolutisme. Te bezichtigen zijn de grote feestzaal met de daarbij behorende voorzalen, de privévertrekken van de prinsabt uit de eerste helft van de 18e eeuw en enkele zalen in classicistische stijl (19de eeuw).

We zijn langs een mooie toeristische route weer teruggekeerd naar de hal waar inmiddels de uitslagen bekend waren. Op zaterdag zijn de dames met eigen vervoer naar Fulda wezen shoppen, en we hoorden wel dat ze zich daar uitstekend hadden vermaakt.

Verenigingscompetitie: 

In Duitsland heeft iedere deelstaat een Wenerclub en soms zelfs meerdere. Deze Wenerclubs houden op de Vergleichsschau een verenigingscompetitie. Per Wenerclub worden 11 dieren aangewezen voor de verenigingscompetitie, waarvan één met het slechtste resultaat afvalt.

In totaal namen 18 clubs deel. Nederland behaalde in deze competitie een gedeelde 10e plaats met in totaal 963,5 punt, met een achterstand van 6 punten achter de winnaar Südbayern. Kortom we kruipen langzaam naar de bovenste plaatsen. Het samenstellen van de clubcollectie blijft iedere keer een avontuur. Met ons beste weten en kunnen wordt een keuze gemaakt, doch de Duitse keurmeesters kunnen er anders over denken.

De Nederlandse deelname:

In zwart had Gerrit Kroes 2 fokgroepen met (1xU, 1xF en 2x ZG)  385,5 punten en (1xU, 1xF en 2xZG) 385 punten. Bij de blauwe kleurslag twee Nederlandse fokgroepen met als winnaar Tonnie Oomen met 385,5 punt (3xF en 1x ZG). Hij werd gevolgd door Geurt Roseboom met 384.5 punten (1xU en 3xZG), In Blauwgrijs twee groepen van Gerwin van Westerveld ( 1xF en 3xZG ) 384 punten en ( 4xF ) 386 punten In wit ten slotte drie inzenders. Gerwin van Westerveld was hier de winnaar met 386 punten (4xF ) de ander groep van Gerwin 382 ( 4xZG ) Jaap Visser (3xZG en 1xO), Comb Sandboer behaalde  379,5 punt (1xF en 2xZG en 1G)  Gert Kroes werd bij de Zwarte Weners 3e Clubmeester en had de beste zwarte ram en zwarte voedster Gerrit gefeliciteerd een prima prestatie.

Om met deze show mee te kunnen doen, moeten de dieren in december en begin januari geboren zijn. Februari is echt te laat! Er zijn nog weer enkele dieren mee gegaan naar Nederland. Door onze goede contacten die we met de Duitse fokkers onderhouden, is dit gelukkig mogelijk. Maar ook de Duitsers zie onze dieren graag dit jaar zijn er in totaal 17 dieren in Duitsland gebleven dit geeft aan dat veel belangstelling is voor onze dieren en dat we ook met hun kwaliteit mee kunnen.

Om u een indruk te geven hoe zwaar de concurrentie op deze vergleichsschau was voor de Nederlandse deelnemers wil ik u een indruk geven van de in Duitsland per kleurslag getatoeëerde weners in 2014. Blauw 32.114, Blauwgrijs 3857, Zwart 5821, Wit 10177, konijngrijs 16195 en donkergrijs 660 dit is totaal 68.824 dieren.

Opening en feestavond:

Op zaterdag 22 oktober j.l. om 10.00 uur werd de show geopend. Dit is echt een Duitse traditie met dit keer maar 3 sprekers waar goed naar werd geluisterd, ze hielden alle drie een kort maar duidelijk betoog deze keer was er wel een geluidinstallatie aanwezig. De hr. Bernhard Groβe zij in zijn betoog als we onze kleindiersport willen behouden, dat we dan veel meer Europees zullen moeten gaan denken. Een goed voorbeeld noemde hij de deelname van de Nederlandse en Belgische Wenerclubs.

‘s Avonds om 19.00 uur begon de feestavond. De zaal was vanaf 18.00 uur open Vooraf een etentje wat van te voren was opgegeven voor de circa 300 gasten die aanwezig waren, dit was uitstekend verzorgt. Daarna dans en live muziek, Ook werden op deze avond de hoofdereprijzen uitgereikt door de nieuwe voorzitter Michael Wolf deze heeft ook enkele vernieuwing door gevoerd de gehele show was prima georganiseerd. En de Fokkersavond was heel gezellig en een goede gelegenheid om de contacten aan te halen.

Volgend jaar in Ostwestfalen:

De 25e Vergleichsschau wordt gehouden in de Schützenhalle  Schützenstrasse 7a, 59597 Erwitte / Bad Westrenkotten, het wordt georganiseerd door Wienerclub W 217 Ostwestfalen-Lippen, op 13 – 14 - 15 oktober 2017. Dit is vanaf Well ongeveer 280 km dus behoorlijk korter dan naar Gersfeld. De Nederlandse deelname is aan enige slijtage onderhevig. Door het ouder worden kan de groep wel enige aanvulling gebruiken. Het is een bijzondere ervaring om mee te doen met deze Duitse tentoonstelling. De resultaten worden steeds beter, we moeten ons wel bedenken dat we wedijveren met de top van Duitsland, waar de liefhebberij oneindig veel maatjes groter is dan de Nederlandse. In zwart, blauw en blauwgrijs kunnen we veel goede dieren halen, die ons niveau verbeteren. Bij (konijn)grijs en wit moet je wat voorzichtiger zijn, al hoewel bij de witten de pelzen al redelijk in onze richting komen, behalve de oren die zijn nog aan de korte kant, maar ook hier komt verandering in men heeft in Gersfeld van alle kleuren de oren gemeten en van elk dier de oren maat op een verzamelblad genoteerd om zo een overzicht te krijgen van de lengte van de oren en deze zo meer in de richting van de Europese standaard te gaan. Overigens ben ik er nog steeds van overtuigd dat onze witte dieren in pels en reinheid de Duitse dieren overtreffen. Alleen kost het nog wat meer tijd om de Duitse fokkers te overtuigen. Ook dit jaar zijn er overigens weer dieren verkocht aan Duitse fokkers, totaal zijn er 17 dieren in Duitsland gebleven dus er komt steeds meer belanstelling voor onze dieren, het inzicht begint te groeien. Daarnaast is het gezellig om mee te gaan met een groep Nederlandse fokkers met hun dames, die er een uitstapje van maken met voor elk wat wils. Voor verdere info en foto reportages zie onze website www.wenerclub.nl  Wie interesse heeft kan contact opnemen met het bestuur van de Nationale Wenerclub of met de coördinator van de Vergleichsschau, de heer Rijk Pleijter,  tel. 0525-631978.