Verslag van de 41e Noordshow te Assen.

 

Noordshow 2020 

Tekst: Jaap Visser.

 

Dit jaar was al weer de 41e editie van deze prachtige show met bijna 8200 inzendingen. Ook deze keer was weer alles uit de kast gehaald om er een top editie van te maken. Gezien de geweldige belangstelling op alle dagen ga ik er van uit dat dit zeker is gelukt.

Wat betref onze clubrassen ben ik blij dat er meer inzendingen waren dan afgelopen jaar. Op zaterdag ben ik weer langs de kooien gegaan en zet in onderstaand verslag graag het e.e.a. op papier.

Haaskleur:

Helaas blijft deze kleurslag ons zorgenkindje met drie inzendingen. Maar ook de kwaliteit was niet geweldig, de dieren waren sterk in verharing. Twee dieren hadden een wam en de keurmeester kon dat ook maar één dier een predicaat geven, 91 punten was het resultaat.

Blauwgrijs:

Met 10 inzendingen was deze kleur goed vertegenwoordigt. Met drie maal het predicaat Fraai met als hoogste 96 punten van dé topfokker in deze kleurslag Adri Breure. De dieren zaten allemaal te koop en vier daarvan zijn ook verkocht, hopelijk levert dat weer wat fokkers op in deze mooie kleurslag.

Blauwgrauw:

Slechts een dier in deze kleurslag. Een dier met een goed type en bouw, maar mist helaas tussenkleur.

Zwart:

De kleur lijkt qua inzendingen langzaam weer uit het dal te klimmen, acht inzendingen was het resultaat. De winnaar was Alfred van der Plaat met 95 punten. Een dier met een fraai Type en bouw, met een fraaie pelslengte.

hublot replica watches

Blauw:

Met veertig inzendingen zit ook deze kleurslag ten opzichte van vorig jaar gelukkig ook weer in de lift. Ook de kwaliteit lijkt in de breedte iets vooruit te gaan. De winnaar bij de rammen was Evert Verbaas met 96.5 punten, een beloning voor het voor deze volhouder, die naast zijn drukke werkzaamheden toch altijd weer mooie dieren weet te brengen. Tweede in deze klas was Lammert Blikman met 96 punten en ook de derde fraai van combinatie Timmerman met 96 punten was een fraai dier. Ook in de voedsterklas was Evert Verbaas de winnaar met 96 punten. De tweede fraai, een dier van Herman Nijenhuis sprak mij zeer aan met haar fraaie dekkleur, maar helaas zaten er enkele witte haren in de borst wat een topklassering in de weg stond. De derde fraai was van Lammert Blikman.

Wit:

In deze kleur een mooi aantal van 55 inzendingen. Bij de twee ingezonden oude rammen was Homme v.d. Vecht de winnaar met 95.5 punten. In de jonge rammen was Chris Wijsman de winnaar met 96 punten, een dier met een fraai type en bouw maar persoonlijk vond ik de pels wel wat zacht. De tweede fraai was voor Hendrikes Zinger een mooi dier, helaas was de pels nog niet geheel door de verharing, wat mogelijk een top klassering in de weg stond. Derde met 96 punten een mooie ram van Timo van Dijken. In de voedster klas Was Homme v.d. Vegt de verdiende winnaar met 96.5 punten op de voet gevolgd door een mooie voedster van Timo van Dijken met 96 punten, helaas nog niet geheel door de verharing. Derde was Bert Heikoop met 96 punten.   

Holicer:

Een felicitatie voor Gerwin van Westerveld, deze fokker heeft dit ras naar Nederland gebracht en is nu definitief erkend. Ook was hij de verdiende winnaar in dit ras met een geweldige voedster met een fraai type en bouw geweldige benen en stelling en pels 98 punten was het resultaat. Verder waren er fraaie dieren ingezonden van Henk Boone en A. Fictorie en nogmaals Gerwin van Westelveld.

Europese klasse:

Ook dit jaar waren het toch weer de Weners die de boven toon voerde in deze klasse. Met mooie viertallen in de kleur blauwgrijs van Gerwin van Westerveld. In blauw was Tonnie Oomen alleen heerser. Maar de verdiende winnaar zowel individueel 97.5 punten, als per viertal 386.5 punten, was Gerrit Kroes.

Er blijven zeker nog wel wat aandachtspunten voor ons ras. Dan denk ik zeker bij de Weners, dat op dit moment de echte topdieren ontbreken om in de absolute top  van deze show mee te kunnen. Een mooie uitdaging voor ons om daar verder aan te werken. Maar verder kunnen we zeker terug kijken op een zeer geslaagde Clubshow.

Een woord van dank ook aan de keurmeesters Gerrit Lenselink en Henk de Klein voor het keuren van onze clubrassen is zeker op zijn plaats.

Tot de volgende Noordshow!     

Helaas zijn er van 2020 nog geen foto's beschikbaaar.

Klik hier voor de foto reportage van 2012.