Wenerclubs vergaderden Goede Vrijdag in Rommerz

Op donderdag 18 april 2019 is een delegatie van de Nationale Wenerclub (NWC) afgereisd naar Rommerz voor een bezoek van de jaarlijkse vergadering op Goede Vrijdag.

Dit jaar ongeveer een maand later dan vorig jaar, dit komt door dat de Paasdagen dit jaar later zijn.
Om 10.45 uur vertrokken uit Well, het was prachtig weer om +/- 14.00 uur werd een tussenstop gemaakt voor koffie en een broodje, deze keer heel goed en mooi weer om te rijden wat onze chauffeur Rijk elk jaar toch maar weer voortreffelijk doet, om 17.15 uur  gearriveerd bij Hotel Gasthof Imhof te Rommerz.

De terug reis is ook goed gegaan om 13.00 uur in Rommerz gaan rijden en om +/- 18.15 uur  terug in Well. Deze keer zonder tussen stop in een keer naar Well.

Wenerclubs vergaderen op Goede Vrijdag in Duitsland.

Door Tonnie Oomen

 

Ook dit jaar heeft de NWC een uitnodiging ontvangen voor de vergadering van de Duitse Wenerclubs. Onze delegatie bestond uit Rijk Peijter tevens chauffeur wat hij voortreffelijk doet nog bedankt hiervoor en verder Gerwin.v.Westerveld, Gerrit Kroes en Tonnie Oomen.

We waren mooi op tijd in het hotel, na eerst onze bagage op de hotel kamer gebracht te hebben zijn we terug gegaan naar de bar en daar rustig wat gedronken en een voortreffelijke warme maaltijd gebruikt.

In de namiddag en avond komen meerdere delegaties uit Duitsland naar dit hotel, en zo waren er deze keer een 25 tal gasten waaronder onze Belgische vrienden, en dit zijn alle Wener fokkers.

En wordt er onder het genot van een drankje weer wat bij gepraat en de onderlinge contacten uitgebreid. 

De vergadering op vrijdag begint om 09.30 uur doch dit loopt altijd wat uit, daar er overal vandaan nog afgevaardigde binnen komen.

Bernhard Groβe bespreekt agenda Lena Jahn laat zich verontschuldigen en Helmut Burisch heeft zich afgemeld wegens een kapotte auto.

In totaal waren er ongeveer 100 personen en deze vertegenwoordigde 23 Wenerclubs. Drie clubs hebben zich afgemeld, in totaal zijn er 39 clubs.

De voorzitter Michael Wolf  opende om 09.40 uur de vergadering en heette een ieder hartelijk welkom en in het bijzonder de Nederlandse en Belgische Wenerclubs.

Ook werden welkom geheten de Erevoorzitter  Walter Jahn. En de voorzitter van het landesverband Kurhessen dhr. Bernhard Groβe. 

Hierna werd staande een ogenblik staande stilte in achtgenomen voor de leden die ons het afgelopen jaar zijn ontvallen. Dit jaar diverse leden van verschillende Wenerclubs persoonlijk vind ik dat  er dit jaar een behoorlijk aantal leden ons zijn ontvallen. 

Dhr. Bernhard Groβe deed ook dit jaar een welkomstwoord een bijzonder welkom voor de Belgische en Nederlandse Wenerclubs hij gaf hier ook mee aan dat we op deze manier goed bezig zijn richting Europese een wording. Verder wenst hij ons een goede en plezierige vergadering, ook vertelde hij dat in het tentoonstellings seizoen van 2020 / 2021 de Bundeskaninchenshow in Kassel zal worden gehouden. 

Na bespreking van de 26e Wienerclub-Vergleichsschau in Ronnenburg.
Er waren 840 Weners ingezonden en men was om 13.30 uur klaar met de Keuring.
Men gaf aan dat de betalingen niet naar wens zijn verlopen dit kan beter.
De feestavond is naar alle tevredenheid prima verlopen. Financieel was men tevreden.
Men verontschuldigde zich dat het uitkooien pas om 12.00 uur plaats vond, dit kwam mede door dat er noch twee tentoonstellingen in het gebouw plaats vonden.
Al met al was het een prachtige tentoonstelling met een grote verscheidenheid aan rassen.
De prijs verdeling zal voortaan per kleurgroep plaats vinden en dan ook een prijs verdelingslijst.
Verder geen op of aanmerkingen over deze show en werd de organisatie bedankt voor het organiseren van de 26e Wienerclub-vergleichsschau. 

De voorbereidingen voor de 27e Wienerclub-vergleichsschau worden uitgelegd en toegelicht.
Deze show wordt gehouden op 5 en 6 oktober 2019 in Witzenhausen in de Deula halle.
Am Sande 20       37213 Witzenhausen
Alle dieren moeten geënt zijn tegen RHD 1 en 2.
De fokkersavond is om 19.00 uur en de feestzaal is ongeveer 12 km vanaf Witzenhausen.
Het belangrijkste van de fokkersavond is er moet een gemoedelijke sfeer zijn en de prijs uitreiking moet er plaats vinden. Voor muziek en vermaak wordt gezorgd.

Verder nog wat algemene mededelingen. De aanvang van de keuring is op vrijdag 4 oktober om 08.00 uur Tonnie Oomen en Gerwin van Westerveld keuren hier beide.
Er is om hulp gevraagd voor het afbreken, het uitkooien is om 10.00 uur
De inschrijvingen zullen ongeveer eind augustus bij Rijk moeten zijn, hier krijgt U nog nader bericht over.
Daarna werden de vraagprogramma’s en inschrijfformulieren uitgereikt, voor ommeldingen de dek bewijzen meenemen, en de dieren dus laten enten tegen RHD 1 en 2. 

Bespreking ingezonden Weners op de Bundes- Rammlerschau te Halle (Saale) 

Hier onder een beknopte samenvatting. 

Blauw 228 dieren ingezonden Reiner Henning geeft een korte toelichting, op positie 6 kan men nu in Duitsland ook 15 punten te behalen. Deze positie 6 is in Duitsland alleen onder kleur. Er is 116 keer 14,5 punten behaald. Hij zei ook de punten moet je behalen in positie 2 en 3 en we moeten ons goed vast blijven houden aan het juiste Wener type. 

Blauwgrauw ( blauwgrijs )

Bouw en type kan bij deze kleur nog wel iets aan verbetert worden enkele dieren met een wat kort type en korte staart, maar er zijn ook dieren bij die niet voor een Blauwe Wener onder doen. Dus ook hier geld blijf goed op het Wener type letten. Let ook op de gevlamde voorbenen dat dit geen witte strepen worden. Verder zit deze kleurslag op een hoog niveau. 

Zwart

Hier zijn 60 dieren ingezonden 1x97 en 21x96.5 hier uit blijkt dat er wel erg streng is gekeurd want maar een keer 97 punten dat is te weinig voor op dit  hoog staand peil van deze kleur. 

Wit

Hier zijn 88 dieren ingezonden 4x97,5   en 4x 97 punten.
Men moet goed op de oorlengte letten deze is in de nieuwe standaard 12 cm.
Positie 2 geen dieren met 19,5 punten in Positie 3 een maal 19,5 punten
Positie 4   1x 15 punten en 14 x 14,5 punten
Positie 5 de oren zin stevig en mooi afgerond hier 8x 15 punten.
Positie 6   6x 14, 4x 15 en de rest 14,5 punten.
Over het algemeen een prima kwaliteit aan dieren. 

Konijngrijs   Door Michel Dathe

Type en bouw zijn zg, bij sommige dieren type wat kort. Men moet er wel op letten dat de tussenkleur scherp begrensd is, en dat de oorlengte moet passen bij het type.

Wel gaf hij aan dat er moet worden gelet op de oor omzoming dat hier geen zwarte streepjes aanwezig zijn dit mag niet. 

Dunkelgrau lijkt op ijzergrauw

De grond en tussenkleur blijft en aandachts punt.
Let op de tussenkleur en de buikkleur en er moet op de bovenzijde van de staart wel ticking aanwezig zijn maar niet te veel. Een aandachtspunt is dat men er op moet letten dat de koppen niet te donker worden. 

Berhard Groβe  heeft nog een PowerPoint presentatie gedaan.
Konijnen zijn nut dieren doch wij fokken de dieren op schoonheid.
Hoe ver denken wij nog over het punt nut dieren, daarnaast hebben we ook Wilde konijnen.
Onze konijnen stammen al 200 tot 300 jaar niet meer van de wilde konijnen af dus een vergelijk maken van onze hobby dieren met de wilde konijnen is volstrekt zinloos.
Wij zijn als fokkers niet commercieel bezig, ook is er minder afzet van konijnenvlees.
De contacten tussen keurmeesters en fokkers zou beter kunnen en dit komt onze hobby alleen maar ten goede.

Sinds 2004 zijn er in Duitsland 14 nieuwe rassen bij gekomen, maar per fokker hebben deze fokkers minder rassen, het zou goed zijn om meer prijzen uit te zetten op terug lopende en uitstervende rassen. En via besturen en organisaties meer bekendheid geven aan onze hobby. 

Terug loop ras konijnen in Duitsland

In 2006 getatoeëerde konijnen  936.387 in 2017 nog  558.874  verschil 377.513 minder dus een terug loop van meer dan 40 %. 

De Wiener-Club-Vergleichsschau’s zijn in 2019 in Witzenhausen georganiseerd door Bernhard  Groβe.  in 2020 door Süd Bayern bij de Kimsee en in 2021 is het de bedoeling dat deze show in Belgie te Westerlo wordt georganiseerd. 

Om 12.40 uur sloot Michael Wolf deze vergadering en wenste een ieder smakelijk eten en een goede reis naar huis met een prettige Pasen.