Oorsprong Blauwe Wener

 

fake designer watches uk

DE BLAUWE WENER

De Blauwe Wener, een in Nederland op een hoog peil staand ras.
door A.G. Oomen.

OORSPRONG EN ONTSTAAN

Van vele konijnenrassen ligt de oorsprong in het duister.
Een deels komt dit doordat in vroeger jaren , dus een eeuw geleden, de schrijvers van dieren kronieken zich niet al te ernstig met het konijn bezig hielden ,anderzijds doordat vele makers van bepaalde rassen en kleurslagen er bang voor waren iets van hun fokkersgeheimen te zullen prijs te geven.
En dus de oorsprong en het ontstaan van bepaalde rassen en kleurslagen, met de sluier van geheimzinnigheid replique breitling omhulden. En hoe vaak werd hun niet een nieuwe kleur of andere eigenschap door en speling der natuur als toe vals product in de schoot geworpen. Zo komen de Japanners niet uit Japan ,zo hebben de Alaska’s niets met Alaska te maken,de Russen komen niet uit Rusland, evenmin als de Polen uit de poolgebieden komen.

Maar met onze Wener staat het anders!

Zowel de Blauwe als de Witte Wener hebben beide het fraaie Wenen als hun geboorte plaats gekozen,en al zijn ze dan ook absoluut van verschillende oorsprong, en al licht er tussen hun ontstaan nog 14 jaar verschil.

De Blauwe Wener is een fokproduct van dhr Johann Constantin Schultz uit Wien-Hetzendorf, spoorweg ambtenaar bij de Zuider Spoorweg en tevens voorzitter van de 1e Weense Konijnenfokkers vereniging.

Daar de Vlaamse Reuzen in dat land steeds meer achteruit gingen,vatte Schultz het plan op,een groot flink ras te fokken in een gewicht van 6 kilo of meer en wel in een egale blauwe kleur,waarvoor hij een zwak had.

Blauwe en Blauwgrijze konijnen bestonden er wel, o.a. onder de vele rasloze landkonijnen. Waartoe ook de z.g. Loharingers van die tijd behoorde, niet te verwarren met onze heden daagse Lotharingers, verder in België als Blauwe van Beveren in Engeland als Imperials en onder de Franse Hangoren van die dagen.

Ook in Oostenrijk kende men reeds Blauwgrijze konijnen.

De bekende Weense fokker Heinrich Schwaab Schrijft hier over in de mooie tandaard ,,Unsre Kaninchen’’, dat reeds vanaf ongeveer 1860 onder de wevers en boerenarbeiders in Moravië, huis aan huis blauwe of blauwgrijze konijnen werden gefokt met een gewicht van 4-41/2 kg welke men uit sluitend voor de vlees productie hield. Deze stammen waren sterk ingeteeld vanwaar deze kleurslag kwam weet Schaab niet te zeggen. Zeer zeker hebben deze blauwe konijnen Schultz mede geïnspireerd wat de kleur betreft? Zo rond het jaar 1890 bracht Schultz een zwarte Vlaamse Reus mee uit België, welke hij paarde aan een gele Loharinger voedster. Zoals gezegd waren dit geen Lotharingers, zoals wij die heden ten dagen fokken, maar eenkleurige en wat type betreft nog zeer ongelijkmatige dieren.

De factor voor blauw, dus de verdunningsfactor, moet in ieder geval aanwezig zijn geweest, want zonder deze verdunningsfactor kan de blauwe kleur niet tot ontwikkeling komen. Mogelijk bezat die gele voedster deze factor recessief, zodat door een paring met zwart vanzelf het blauw te voorschijn kon komen, mogelijk heeft Schultz ook met een blauwe Loharinger gefokt. Er zijn geen aantekeningen bekend van Schultz dat hij blauwe konijnen uit Moravië heeft gebruikt.

Reeds in het jaar 1895 bracht Schultz een inzending van 14 dieren van zijn nieuwe creatie als ,,blauwe Wener reuzen” op de tentoonstelling van de Prater te Wenen en behaalde hier de gouden medaille als hoogste onder scheiding. Hun eerste inzending was een enorm succes, en vanaf die tijd zijn ze verspreid over heel Europa en daar buiten.
In 1897 werd het ras in Oostenrijk officieel erkend.
In Nederland erkend: 20 Oktober 1907 {blauw]

Type en Bouw

De lichaamsbouw is iets gestrekt [ halsloos ], breed in de schouders, alsmede in het kruis, zodat het lichaam van boven gezien een recht hoek vormt [Walsvormig type ]

Een wigvormig lichaam is repliche rolex sterk te veroordelen dit wil dus zeggen dat zo’n dier smal in de schouders is een Wener moet breed in de schouders, en in het kruis zijn, en een goed gevulde ribben party.

We moeten er ook op letten dat het type niet te lang wordt, lange dieren hebben meestal een maximum gewicht of zijn te zwaar, ook komen we dieren tegen die een nog al kort type hebben ook hier moeten we mee oppassen.
Ook de achterhand moet goed zijn afgerond, zodat we de darm beentjes niet voelen, als we ze wel voelen dan zijn ze te steil gesteld.

De benen moeten stevig zijn en niet lang, een Wener moet recht op zijn benen staan, dunne benen passen niet bij een Wener,l et ook op door gezakte voorvoeten, dit kan men zien aan het loop vlak van de voet beharing dit wordt dan wat lang.

Alleen bij overjarige voedsters is een geringe wam aanzet of halskraagje toegestaan.

Gewicht

Het gewicht bedraagt 3,5 – 4,5 kg

Puntenschaal voor het gewicht:

gewicht

3,5 kg

3,75 kg

4 – 4,4 kg

4,5 kg

punten

6

8

10

9

De Blauwe Weners met een gewicht van 4,2 kg tot 4,4 kg geven meestal de beste bouw en type’s.

Dieren met een gewicht van 3.5 kg tot 3,9 kg komen meestal in bouw en type tekort de ribben party moet dan ook gevulder, hier mee worden wel dieren bedoeld van voldoende leeftijd.

De pels

De pels heeft een normale lengte en is zeer dicht en rijk aan onderwol. Deze moet goed aan liggen en de grannen mogen niet te veel uit steken.
De pels kan uit stekende grannen bevatten deze steken dan ongeveer 1cm boven de dekharen uit, de pels kan ook te slap zijn dan moet er meer onderwol in de pels zodat deze meer grip krijgt, de granbeharing moet stevig zijn en is over het gehele lichaam gelijk verdeeld.
De ideale pelsconditie bij het tentoonstellings dier is een geheel doorgehaarde pels zonder dun behaard of kaal plekje .
De pels moet vol in gehaard, glanzend en aan liggend zijn.
Regelmatig komt men Blauwe Weners tegen waarvan de pels wel wat meer glans mag bevatten, deze zijn dan wat dof van pels.

Kop en oren

De kop is krachtig ontwikkeld en vooral met brede kaken, dat wil zeggen de kop is goed ontwikkeld en vooral bij de ram met brede kaken en met een wat gebogen neusbeen, de kop van de ram zal ook altijd wat breder tussen de ogen zijn als bij de voedster, een goede leidraad voor de lengte van de kop is.de lengte van de bovenste ooghoek gemeten naar de oor inplant dit twee maal deze lengte van de onderste ooghoek naar de neus dan heeft men een goede kop al wat de kop langer is, dan heeft men te doen met een wat lange kop en het neusbeen zal dan ook minder gebogen zijn.

De oorlengte is van 12 tot 13,5 cm, ze zijn vlezig, nauw ingeplant, goed afgerond en dicht behaard.
12,8 cm geldt als ideale oorlengte.

De oren moeten goed van vorm zijn aan de toppen mooi afgerond, ze moeten vlezig van structuur zijn dus niet van die dunne papier achtige oren want als de oren dun van structuur zijn dan worden ze meestal gevouwen gedragen, en men dient er op te letten dat ze goed behaard zijn.

Dek en buikkleur

De dekkleur is glanzen staalblauw, van neus punt tot staarteinde egaal.
De borst en buikkleur is gelijk aan de dekkleur, met dien verstande dat ze over het geheel wat doffer is [minder glans].

Enkele kleur verschillen in blauw zijn; een wat ongelijke dekkleur, een iets lichte dekkleur, wat schifting in de dekkleur en een wat te donkere dekkleur.

Op de achterhand en borst komt men nog wel eens wat licht getopte haren tegen dit betekend dat er te weinig pigmentkorrels in het merg en/of schors aanwezig zijn, tevens hebben deze dieren dan meestal ook lichte snorharen en een wat lichte nagelkleur, dieren met dit pigment verlies kan men beter niet voor de fok gebruiken.
Schifting wil zeggen dit zijn haren die nog niet op kleur zijn dit komt meestal voor op dek borst, zijden en buik.

De snorharen zijn blauw, de nagelkleur is donker hoornkleurig en de oogkleur is blauw, en bruine oogkleur bij blauw is een foutieve kleur maar thans komt deze fout bijna niet meer voor.

Tussen en grondkleur

De tussen kleur volgt de dekkleur zo ver mogelijk.
Hoe dieper zich het blauw naar de wortel uit strekt hoe beter, de grondkleur is van een iets lichtere nuance.
Bij een Blauwe Wener kan een bruine tussenkleur voorkomen, dit komt omdat er dan bijvoorbeeld zwart is in gekruist en bij te donkere dieren.
Als op dek de grondkleur beter moet dus deze blaast wat licht op, als men dan op de schenkels in blaast dan ziet men daar altijd meer wit en dit is dan een bevestiging dat de grondkleur op dek sterker moet.

Lichaamsconditie en verzorging

Op een keuring moeten de dieren altijd in een fraaie conditie worden voor gebracht.
Ook het knippen van de nagels hoort hierbij,een kleur loze nagel bij kleur dieren sluit uit van bekroning.

Door de nagels op tijd te knippen, kunnen de dieren ook beter op hun benen staan, let wel dat men bij het knippen niet in het leven knipt.

Zorg er voor dat de geslachtdelen schoon zijn, maar ook de voetzolen en de buik vrij van aanslag want dit komt bij kleur Weners net zo goed voor als bij wit.

Zorg er voor dat de dieren hard aanvoelen en gespierd zijn en niet los in de schouders zijn,of te mager of te vet zijn.

Ook moet de pels vrij van klitten zijn dit komt helaas nog als eens voor. vooral op achterhand en bij de inplant van de staart

Het oog moet helder zijn en tintelend van levenslust.

Om een juiste stelling te tonen is het aan te bevelen om reeds vroeg te beginnen met het trainen van de dieren, op deze manier zullen ze zich tijdens een keuring beter tonen, en een betere beoordeling in de wacht slepen.

Fouten

Witte haren of replica horloges rolex datejust pluizen het meest voorkomend in de oksels, bij de navel, onder de kin, op schouders en schenkels.
Witte snorharen bij blauw sluit uit van bekroning.
Lichte haren in de staart punt bij blauw.

Spekoog en bindvlies en bruine ogen zijn oog afwijkingen.
Bindvlies betekent dat dit naar buiten groeit in plaats van naar binnen, en in ernstige mate het gehele oog dicht groeit.

Enkele pelsfouten te lange pels, te slappe pels te grove pels, te veel uitstekende grannen en te veel of te weinig onderwol.
Te veel licht gepunte grannenharen op achterhand en borst.
Te veel roest het meest voorkomend aan de buik, flanken en achterhand.
Te lichte of te donkere kleur.
Zie verder fouten algemeen gedeelte van de standaard.

Slot

De Blauwe Wener is een ras dat op bijna elke tentoonstelling wel aanwezig is, en reeds op een hoog staand peil zit hoop ik toch met dit artikel een bijdrage te kunnen leveren, om het ras op dit peil te houden of nog verder te verbeteren .

We hopen dat er fokkers zijn die wat voordeel van dit artikel zullen hebben.