Verslag 23e Wiener Club Vergleichsschau te Veenendaal door Tonnie Oomen en foto's Rijk Pleijter

Voor de tweede maal werd de Vergleichsschau van de Wienerclubs der ZDRK in Veenendaal georganiseerd door de Nationale Wenerclub met ondersteuning van Wienerclub Kurhessen. Tentoongesteld werden er 807 Weners en ook nog 141 Weners op de 2e Clubshow van de NWC dit zijn ongeveer 200 dieren minder dan in 2007  maar ook in onze hobby is de recessie van invloed. Maar toch zijn wij als organisatie bijzonder tevreden met dit aantal want zeg nu eens eerlijk waar in Nederland zie je dit aantal Weners op een tentoonstelling bij elkaar. De verdeling is als volgt uit Belgie 32 Weners Nederland 44 en Duitsland 731. Dit alles tentoongesteld in de  Veenendaalhalle met zeer goed licht en veel ruimte ook de VKPV Veenendaal heeft ons bijzonder goed geholpen bij de gehele organisatie van dit gebeuren ook hier voor onze dank. De verzorging tijdens deze replica horloges rolex daytona dagen met de opbouw, aankleding van de hal, inkooien, keurdag, zaterdag en met het opruimen van de tentoonstelling was bijzonder goed ook de horeca van de VPKV hier voor onze dank. Ook willen wij de vereniging Ornithophillia nog graag bedanken voor het ter beschikking stellen van de kooien. Al onze gasten waren onder gebracht in twee hotels De Bosrand in Ede en Hotel Reehorst in Ede ook in dit hotel hebben wij de fokkersavond georganiseerd en waar aandeel genomen is door 225 personen die hier dan tevens hebben deel genomen aan een uitstekend verzorgd Koud en Warmbuffet alle bezoekers zaten aan tafels welke zo ingedeeld waren dat men zoveel mogelijk per deelstaat of Wienerclub bij elkaar zit, de muziek werd verzorgd door een professionele DJ ook trad er nog een dames dansgroep Dus dans uit Hendrik Ido Ambacht op. Tijdens de keurdag is er door onze gasten deel genomen aan een door ons georganiseerd uitstapje naar Huize Doorn waar de laatste Duitse Keizer heeft gewoond en naar het oude ambachten en speelgoed museum in Terschuur waar tussen de middag de lunch werd gebruikt. Hieraan is deelgenomen met 95 personen dit betekend twee bussen en met deze bussen zijn twee Nederlandse reisleidsters en een reisleider mee gegaan welke dit in zijn geheel voortreffelijk hebben begeleid in de Duitse taal, ook deze mensen nog bedankt voor hun inzet.

De officiële opening op zaterdagochtend

Op de officiële opening werden door de voorzitter Jaap Visser en de tweede voorzitter Tonnie Oomen talrijke gasten en genodigde welkom geheten op het aanwezige terras welk in zijn geheel tot op de laatste plaats bezet was sprak de voorzitter deze mensen toe en was bijzonder tevreden met de samen werking met onze Duitse fokkers vrienden tevens vond hij het geweldig dat bijna het gehele hoofdbestuur van onze bond Kleindier Liefhebbers Nederland KLN aanwezig was. Hierna sprak Hern Walter Jahn Club Sprecher der Wiener-Clubs im ZDRK. Hij begroete alle inzenders fokkers en bezoekers van deze show, deze show biedt ons de mogelijkheid om onze langjarige fokkers ervaringen uit te wisselen met andere fokkers zo het ras te verbeteren en zo het ideale beeld proberen te bereiken ook bedankte hij de NWC voor het organiseren van deze show. Tevens wenste hij alle clubvrienden veel succes en voor alle bezoekers een paar aangename uren op deze Wienerclubvergleichsschau. Hierna kreeg dhr. Jasper Smelt voorzitter van de KLN het woord voor de officiële opening. Hij vond het een bijzondere prestatie om 948 dieren van een ras in de kooien te brengen, daar een gemiddelde tentoonstelling in Nederland ongeveer 800 dieren heeft maar dan van diverse rassen. Het vraagt nog al iets van de organisatie om zo iets neer te zetten, niet alleen de tentoonstelling maar ook het hele gebeuren er om heen. Als KLN zijn we bijzonder blij met dit soort initiatieven. We leven tenslotte in Europa replicas relojes en we zien dat onze hobby steeds internationaler wordt! Het verbetert en vernieuwd onze contacten in Europa en met name in Duitsland wat momenteel Eén van de voortrekkers is in Europa. Hierna kreeg Walter Jahn een plaquette van de KLN en Voor zijn vrouw welke na een zware operatie in een verzorgingshuis is om aan te sterken en prachtige mand met allerlei streek producten ook voor dhr Michael Wolf was er een mand daar deze ook voor onze organisatie bijzonder veel heeft gedaan. Tot slot wenste de KLN voorzitter een ieder veel plezier tussen de kooien waar vriendschappen gemaakt hernieuwt en onderhouden worden. En verklaarde hiermede de tentoonstelling voor geopend. Hierna bedankte dhr. Vissser de sprekers en had nog een bos bloemen voor dhr. Smelt.

Beoordeling en Statistiek

Deze 807 dieren werden beoordeeld volgens het Duitse ABCD systeem behalve de groep Dunkelgrau en Wildgrau wegens ziekte van een van de keurmeesters op het laatste moment en zijn deze dieren als ABC beoordeeld. De keuring vond plaats buiten onder de vrije hemel dus prima licht en het weer was prima. Als obmänne fungeerde Peter Janisch Club Kurhessen en Engelbert Scheidel Club Baden. De verdere keurmeesters komen allemaal uit de Wienerclubs van de ZDRK ook keurden deze keer weer twee keurmeesters uit Nederland mee, welke ook aan gesloten zijn bij de NWC. Aangemeld zijn Blaue 356 (44,1%), Blaugraue 75 (9,3%), Schwarze 97 (12%), Weiβe 99 (12,3%), DunkelGraue ( 14 1,7%), GrauWildfarbe 166 (20,6%) in totaal werden 72 V-dieren (8,9%) Tentoongesteld Ook het geringe aantal met uitsluitingen geeft wel aan de hoge kwaliteit van deze clubfokkers. Het aantal absente dieren was 87 (10%) dit is iets hoger dan normaal maar aan gezien het warme herfst weer en de soms wisselende temperaturen valt het nog mee. De zieke stal is nagenoeg leeg gebleven en dat is ook een positieve zaak. De catalogus is in zijn geheelverzorgd door dhr Heinz Seibler en het kopieerwerk door EPV Ede.

Clubcompetitie 2014

Deze keer werd er door 18 clubs en clubafdelingen deelgenomen aan deze clubcompetitie. De beste met de beste 10 dieren vooraf op te geven werd Wienerclub Baden sectie zuid (968 punte), tweede Wienerclub Thüringen sectie Oost (966,5) derde Wienerclud Nederland (965,5) zo hoog zijn wij nog nooit geëindigd in alle jaren dat we hier aan mee doen, verder hebben zich in de top tien 2014 geplaatst Club Hannover (965,5), Club Kurhessen (965,5), Club Bayern sectie Südbayern (964,5) Club Thüringer Wald (964,5), Club Schleswig-Holstein (964), Club Rheinland sectie Grensland (964), Club Hessen Nassau (964), Club Thüringen sectie Noord ( 964), Club Sachsen (964), De andere Clubs behaalde een lager resultaat, doch gemiddeld over al deze clubs die mee deden werd een gemiddelde behaald van 96.3 punten per dier dit is een prachtig resultaat.

Kritische kijk op de Rassen
Blauwe Wener

In zeer goede kwaliteit toonde zich de 356 Blauwe Weners in 89 fokgroepen van de 356 ingeschreven dieren zijn er 32 absent. Het aantal dieren met het predicaat Vörzuglich lag bei 9,55% (34 diere) en vier dieren werden uitgesloten. De meeste dieren hadden een prima gewicht tussen de 4,7 en 5 kg. Bijzonder fraai toonde deze blauwe zich in een licht gestrekt wals vormig type en middel hoge stelling dit werd door de betere Blauwe prima getoond, toch waren er ook enkele met dunnere voorbenen en wat zwak in voorvoeten, van de andere kant werd er bij drie dieren 19,5 Pkt in positie 2 gegeven en 185 keer 19 Pkt in deze zelfde positie. Dat de pels bij de meeste dieren nog niet optimaal is door gehaard blijkt wel dat in positie 3 nog maar zes dieren 14,5 Pkt behaalde dit komt ook mede door het warme herfst weer, dieren met wat lange granbeharing zaten er maar enkele tussen. 4 dieren behaalde 13 Pkt voor de pels dit geeft dus aan dat er over het algemeen prima pelsen op deze Blauwe Weners zitten. Prima koppen met een mooie volle kopvorm en open en goed afgeronde oren in lengte passend bij het dier, een indruk makend totaal beeld voor dit ras, bij een enkel dier kan de oor structuur steviger en de Oordracht beter. Verschillende dieren behaalde in deze positie het volle aantal puntten. De meeste dieren waren op het dek nog niet geheel op kleur behalve de dieren in de top groepen, enkele met wat witte haren in de oorranden en een enkele met licht getopte granharen op de achterhand afwijkende oogkleur komt ook hier bijna niet voor. De grondkleur is van een bijzonder hoog niveau, dieren met een beoordeling van minder dan 9,5 Pkt zijn er heel weinig. 1 Clubmeister Heiko Carstens Schleswig Holstein 388 Pkt, 2 Clubmeister Dr Wilhelm Hippe Hannover 387,5 Pkt, 3 Clubmeister Günter Linsenbarth Thüringen Ost 387 Pkt, Sieger 1.0 Wilhelm Hippe 97,5 Pkt, Sieger 0.1 Heiko Carstens 97,5 Pkt. Met 386,5 Pkt behaalde Kai Bäringhausen Kurhessen en Jorg Scheel Thüringer Wald voor Volker Ihm Schleswig Holstein, Eckhardt Bergmann Hannover, Fritz Hohenwald Thüringen Ost, Kurt Seitz Hessen Nassau, Eckhardt Bergmann Hannover en Willi Ohl Hessen Nassau met ieder 386 Pkt. Verdere uitstekende fok groepen met 385,5 Pkt Reinhard Brügmann Schleswig Holstein, Lothar Lübke Rheinland Bergischesland, ZGM Bemmann Sachsen Chemnitz, Rainer Henning Schleswig Holstein, Udo Bode Thüringer Nord en Horst Kulla Mecklenburg Vorpommern. Op 385 Pkt komen de clubvrienden Jürgen Fickler Thüringen Ost, Peter Neumann Bremen, Helmut Scherer Hessen Nassau, Peter Hölzel Sachsen Chemnitz, Willi Weber Rheinland Grenzland, Günter Scheide Thüringen Nord, Jürgen Fickler Thüringen Ost, Udo Bode Thüringen Nord. Met ieder 384,5 Pkt volgde Alexander Voβ Schleswig Holstein, Engelbert Scheidel Baden Sud, Matthias Lange Sachsen Anhalt Naumburg, Reinhard Brügmann Schleswig Holstein, Gerhard Achinger Westfalen Mitte, Gerhard Walter Sachsen Chemnitz, Hartmut Wenzel Thüringen en Hermann Koopmann Bremen.

Blauwgrijze Wener

Met 75 dieren in 18 fokgroepen was het dit jaar zo’n 30 dieren minder dan vorig jaar. Dit jaar vier dieren (5,3%) met Vörzuglich waarvan eén dier met 98 Pkt. Drie dieren kregen n b in deze groep. De algemene stand van dit ras met zijn moeilijke kleur stabiliseert zich en er zijn vele dieren die zeer goed ontwikkeld zijn met een fraai type en bouw. Het fokken van licht gestrekte wals vormige Wenertype heeft voor de meeste fokkers geen problemen, toch komt men ook wel enige gedrongener dieren met een wat kortere staart tegen dit is wel een aandachts punt. Vier dieren behaalde minder dan 18,5 Pkt in positie 2 doch ook een dier met 19,5 Pkt in deze positie maar ook twee fokgroepen met de volle 19 punten per dier in deze positie. Doch blijf goed opletten op de achterhanden en wat los borstvel bij de voedsters. De pels is bij de meeste dieren van een zeer goede structuur en dichtheid, blijf wel letten op de oorschelpen deze zijn bij enkele dieren dun behaard, veel dieren waren noch niet goed door gehaard waardoor de eigenlijke pels kwaliteit er nog niet volledig is, Bij vier dieren werd de fraaie pelsstructuur en lengte met 14,5 Pkt beloont. De vorm en de oordracht bij de Blauwgrijze is prima, enige lieten een wat smalle kop zien en oren die steviger van structuur moeten zijn en een enkele kan wat breder in de snuit. Maar ook dieren met een fraaie kop en oren. Enkele dieren behaalde het volle aantal punten voor fraaie kop en kopvorm met de daarbij passende oren. De dekkleur is bij de meeste dieren in de gewenste dekkleur enkele dieren met een wat donkere dekkleur deze hebben ook het probleem dat er dan weinig ticking op de bovenzijde van de staart aanwezig is, De meeste hebben een prima kleur op de voorbenen, de dieren met witte banden op de voorbenen en wit in de oorranden komt men bijna niet meer tegen. Men moet wel op blijven letten op de vlokkerige ticking dit kan ook een gevolg zijn van een wat langere pels. De begrenzing en identiteit van de tussenkleur laat bij sommige stammen nog wel te wensen over, iets wat lichte en verwaterde tussenkleur komt men toch nog regelmatig tegen. De grond kleur die over het gehele lichaam en aan de buik krachtig van kleur moet zijn Enkele dieren behaalde minder dan 9,5 Pkt in deze positie, doch ook enkele met de volle 10 Pkt. Als Clubmeister ging Gerwin van Westerveld Nederland 386,5 Pkt aan kop een pracht van een prestatie, 2 Clubmeister Dr Wilhelm Hippe Hannover 386,5 Pkt en 3 Clubmeister Max-Willi Viehbahn 384,5Pkt, Sieger 1,0 Dr Wilhelm Hippe 97 Pkt, Sieger 0,1 Gerwin van Westerveld 98 Pkt, verdere fokgroepen met 384,5 Pkt Jörg Hansen Schlewig-Holstein en Frank Münch Sachsen Oschalz, verder met 383 Pkt Maik Jobst Sachsen Oschatz en Kurt Belz Würtenberg Hohenzollern.

Zwarte Wener

De Zwarte Weners waren met 97 stuks, 24 fokgroepen dit is een lichte afnamen tov vorig jaar namelijk 7  dieren, hiervan behaalde 5 dieren vörzuglich (5,2 %). Twee dieren met nb een bewijs dat de zwarte weners ook van een prima niveau zijn. Geen een fokgroep behaalde minder dan 381 Pkt, ook deze keer lieten de zwarte weer een vergelijkbaar bouw en type zien te vergelijken met de blauwe. Een enkel dier had problemen met de 4,25 kg Verder prachtige dieren met krachtige stevige voorbenen en stelling op de beoordelingstafel, lichte afwijking aan de achterhand of wat los in vel werd maar zelden geconstateerd, ook dieren met soms smalle of losse schouderpartij afhankelijk van de leeftijd kwam men niet veel tegen. Deze keer behaalde 9 Zwarte Weners minder dan 18,5 Pkt in positie 2. In de pels werden zelden lange grannen en weinig dichtheid vermeld, het overwegende deel van de zwarte pelsen bestaat uit goede structuur met de juiste lengte en dichtheid. Ook bij de zwarte staat de verhouding tussen de structuur dichtheid en glans in de juiste verhoudingen. Grote veranderingen naar beneden waren niet vast te stellen. 4 dieren behaalde 14,5 Pkt in positie 3. De oorlengte, vorm en dracht was in de meeste gevallen wel goed, enkele dieren hadden wat korte oren en van andere zouden ze wat steviger kunnen. Wat voor verbetering in positie 4 wel van toepassing is voor enkele dieren is de kopvorm deze zou wat voller en ronder kunnen. Veel glans op de dekkleur is een uithangbord voor de topfokkers, kleur afwijkingen en roest en witte haren kwamen zelden voor, De zuiverheid van de oor randen laat nog wel wat te wensen over. Ook bij de zwarte werd die gewenste volledige dekkleur in veel gevallen noch niet bereikt. De grondkleur in positie 6 met een prima intensiteit en die dan door loopt tot aan de huid is aan een hoog punten aantal verbonden een enkele keer werd minder dan 9,5 Pkt gegeven verder 9,5 Pkt of meer. De 1 Clubmeistertitel ging naar Heiko Lehmann Sachsen 387 Pkt 2 Clubmeister Gert Kroes Nederland 386 Pkt ook een prachtige prestatie, 3 Clubmeister Jens Lauer Thüringen Nord 386 Pkt Sieger 1,0 Gert Kroes Nederland 97 Pkt, Sieger 0,1 Heiko Lehmann Sachsen 97,5 Pkt De ereprijzen voor de verdere fokgroepen 386 ZGM Weide Rheinland Grensland, 385,5 Johannes Stampfl Bayern Süd, Met 385 behaalde Roland Tölle Kurhessen, Fred Schönfelder Schlewig-Holstein en Roland Tölle Kurhessen, Op 384,5 kwamen Gert Kroes Nederland en Hans Wilhelm Oetjes Schlewig-Holstein.

Witte Wener

Ingeschreven werden 99 dieren in 24 fokgroepen dit is 12,3% van het totaal ingeschreven aantal dit is 67 dieren minder als vorig jaar, het aantal dieren met vörzuglich is (11,1%) dit geeft aan dat we met absolute top dieren te doen hebben. Ook had deze kleur de beste fokgroep van de tentoonstelling met 390 Pkt. De kwaliteit van deze dieren zit ook in de gehele breedte van het ras daar er geen een groep onder de 381,5 Pkt behaalde. De dieren hebben een prima gewicht tussen de 4 en 5 kg en geen enkel dier kreeg een n b. De meeste witte toonde een wals vormig type en een prima afgeronde achterhand, doch enige dieren met een iets los borstvel en wat smal in voorhand en een enkele kan nog iets beter afgerond. 7 dieren behaalde 18 Pkt voor deze positie 2 de ander hadden alle meer Pkt. Ook moet men er op blijven letten dat de verhouding van de oren bij het type past. De pels kwaliteit heeft zich weer verder op een hoog niveau gestabiliseerd, De pels eigenschappen lengte, dichtheid en structuur. Deze kentekenen lieten zich bij de door gehaarde pelsen prima vaststellen, al hoe wel de verharing bij diverse dieren nog mee speelde. Bij veel dieren was de pels structuur ideaal, doch enige dieren hadden een iets wat lange en dunne of slappe beharing. Zes dieren behaalde 13 Pkt in positie 3 en 2 behaalde 14,5 Pkt alle andere hadden een gemiddelde pels kwaliteit wat voor deze tijd van het jaar (oktober) best goed is. De kop is bij de meeste stammen krachtig ontwikkeld met breed voorhoofd en brede snuit en ook met prima ontwikkelde wangen. Bij diverse dieren werd 15 Pkt behaald in positie 4. Vele dieren lieten zien dat een fraaie kop met een wat kortere beharing ook mogelijk is. De oren waren over het algemeen stevig van structuur en aan de toppen mooi afgerond en in harmonie met type en bouw. Zeer weinig dieren hadden iets of wat korte of lange oren, waar bij ook deze vertegenwoordigers in de standaard lengte voldoen ( ideaal 10,5 tot 11,5 cm) toch moet men er op blijven letten dat de oren niet te breed worden. In positie 6 kleur komt het er op aan dat er geen aanslag of andere onregelmatigheden in de pels voorkomen en ook de voetzolen moeten schoon zijn. En als de dieren in verharing zijn zal er op het dek ook minder glans aanwezig zijn. Diverse dieren behaalde 10 Pkt in positie 6. Met het hoogste aantal punten van deze show 1 Clubmeister Kurt Knittel Baden Süd 390 Pkt, 2 Clubmeister Peter Janisch Kurhesen 387,5 Pkt, 3 Clubmeister Erich Bachhuber Bayern-Süd 386,5 Pkt, Sieger 1,0 Kurt Knittel Baden Süd 97,5 Pkt, Sieger 0,1 Kurt Knittel Baden Süd 98 Pkt een geweldige prestatie gelukwensen hier mede. Met 386 Pkt volgde onze clubvrienden Erich Bachhuber Bayern Süd, Manfred Schwanz Thüringer-Wald, Michael Wolf Bayern Mittelfranken, Frank Eichel Thüringer-Wald en Jurgen Dreis Rheinland Nassau met 385,5 Pkt volgde Harry Schrumpf Thüringer-Wald en Dirk Butz Sachsen Geithain en met 385 Pkt Jürgen Adam Sachsen Chimnitz.

Grauwe Wener Donkergrauw

Van deze kleur zijn nog niet zo veel fokkers, Maar verrassend is de hoge kwaliteit van deze kleurslag er waren 14 dieren ingeschreven en alle ook aanwezig en zij behaalde gemiddeld 96,03 Pkt dit geeft wel aan de hoge kwaliteit van dit ras, er werd in positie 2, 9 keer 19 Pkt behaald dus het vertegenwoordig een prima type en bouw met beste benen en stelling. In pels kwaliteit 4 dieren met 14,5 Pkt en nog eens 9 dieren met 14 Pkt dus ook met de pels kwaliteit geen enkel probleem. Ook bij goed door gehaarde pelsen een mooie dekkleur prima oog en nagelkeur en een zeer goede buikkleur. Tevens dieren met een prima grondkleur. Er waren 3 fokgroepen en twee enkele dieren de 1 Clubmeister is geworden Peter Thönnissen Rheinland 386 Pkt 384 Pkt behaalde Jens Lauwer Thüringen Nord en 382,5 Pkt voor Andreas Beer Sachsen Geithain.

Konijngrijze Wener

Met 166 dieren in 41 fokgroepen is 20,6 %, brachten de konijngrijze een mooi aantal in de kooien maar toch nog 70 dieren minder als het jaar hiervoor. Dus er zijn zeker betere jaren voor dit ras geweest als thans. Dit jaar zeventien keer Vörzuglich is (10,2%) ook dit geeft weer aan de prima stand van het ras. Bij het gewicht was de gezamenlijke bandbreedte tussen de 4 en 5 kg. Zeer grote verschillen zijn er niet waargenomen. Prima vertegenwoordigers in type en bouw die alle kritiek kunnen weerstaan, zo waren er zes fokgroepen die in positie 2 voor alle dieren de 19 Pkt behaalde, een dier de Sieger 1,0 behaalde 19,5 Pkt, vijf dieren behaalde in positie 2 minder dan 18,5 Pkt. De hoofd punten zijn hier wel wat voller en ronder in achterhand, en wat los in vel en niet alleen bij de voedsters. Een heel goed totaal beeld geeft die positie 3. Hier behaalde in totaal tien fokgroepen gemiddeld 14 Pkt of meer, bij 36 dieren werd 14.5 Pkt in positie 3 behaald dit geeft wel aan dat bij deze kleur er prima pelsen op zitten. In positie 4 kop en oren zat er nog al wat verschil in, dunne en gevouwen oren komen voor, en ook wat smalle en lange koppen komen voor. De werkelijke Wenerkoppen met aan sprekende oren werden dan ook met 15 Pkt beloond, storend werkt de wat wijdt gedragen oren, de oren moeten een mooie vorm en een stevige structuur hebben met de juiste passende lengte en goed worden gedragen. Positie 5 Jammer dat nog diverse dieren in de verharing waren en zich zo niet konden laten zien met de fraaie dekkleur. Kleur problemen welk voorkomen zijn oor randen welke bezet zijn met wat witte haren of niet mooi zwart omzoomd, wat lichte bandjes op de voorbenen, lichte nagels en kleurfouten dit wordt dan met minder dan 14 Pkt beloond. In positie 6 tussen en grondkleur, werd de prima stand van de kleur bij dit ras scherp begrensde tussenkleur en intensive getoonde kleur met een sterke donkerblauwe grondkleur diverse dieren werden met 10 Pkt beloond. 1 Clubmeister Rainer Grams Hessen-Nassau 387,5 Pkt, 2 Clubmeister Michael Dathe Sachsen Geithain 387 Pkt en 3 Clubmeister Gerold Goos Weser Ems 386,5 Pkt. Sieger 1,0 Rainer Grams Hessen-Nassau 97,5 Pkt, Sieger 0,1 Michael Dathe Sachsen Geithain 97,5 Pkt. Met 386,5 Pkt volgde Michael Dathe Sachsen-Geithain, daarna met 386 Pkt Andreas Kassel Thüringen Ost, hierna volgde met 385,5 Pkt Karl Heergeist Thüringen Ost, Jürgen Schäfer Hessen-Nassau en ZGM Dohrmann Hannover verder uitstekende fokgroepen met 385 Pkt Uwe Komoss Mecklenburg-Vorpommern, ZGM Dohrmann Hannover, Lutz Weber Sachsen-Oschalz, Detlef Thorke Sachsen-Oschalz, ZGM Dielh Hessen-Nassau en Ingo Naumann Sachsen-Oschalz verder met 384,5 Pkt Manfred Clauβen Schlewig-Holstein en Karl Haas Würtenberg-Hohenzollern

Wie interesse heeft kan contact opnemen met het bestuur van de Nationale Wenerclub of met de coördinator van de Vergleichsschau, de heer Rijk Pleijter, tel. 0525-631978.

klik hier voor foto verslag 2014

klik hier voor winnende weners

Klik hier voor foto verslag 2013.

klik hier voor foto verslag alle dagen 2012.