Vergleichsschau

Circa vijftien jaar geleden heeft de Nationale Wenerclub contact gezocht met de Duitse zusterverenigingen. Uiteindelijk is dit uitgemond in de deelname aan de jaarlijkse Vergleichsschau, die telkens in een andere Duitse deelstaat wordt gehouden.

Op Goede Vrijdag komen de besturen van alle Wenerclubs samen in Neuhof, een klein dorpje vlak ten zuiden van de stad Fulda. Hier worden de voorbereidingen gedaan voor de komende Vergleichsschau. Daarnaast wordt een dierbespreking gehouden, waarin Tonnie Oomen als Nederlandse keurmeester een actieve rol vervult. Natuurlijk wordt deze bijeenkomst ook gebruikt voor het onderhouden van de onderlinge contacten. De Nederlandse Wenerclub wordt gastvrij onthaald.

Op de Vergleichsschau wordt hoofdzakelijk in fokgroepen ingestuurd. Enkele nummers kan ook, doch komt niet veel voor. Iedere fokgroep bestaat uit vier dieren, zowel rammen als voedsters. De samenstelling is aan regels gebonden:

Fokgroep I één ouderdier met drie jongen uit één nest

Fokgroep II twee keer twee jongen uit twee verschillende nesten

De fokgroep zit als groep in de kooien, dus naast en/of boven elkaar.

De keuring gebeurt volgens het A-B-C-D systeem, dat wil zeggen vier keurmeesters keuren allen één dier. Er wordt volgens de Duitse standaard gekeurd in punten. De punten worden opgeteld tot het totaal van de fokgroep. De Nederlandse inzending wordt ook zo beoordeeld. Wel is de afspraak gemaakt dat de Nederlandse Weners niet worden gestraft voor de wat langere oren. In Duitsland geldt als ideaal 10.5-11.5 cm, in Nederland 12.0-13.5 en dat is een flink verschil. In de praktijk valt het echter best mee. De Duitse Kleurweners zitten allemaal zo rond de 12 cm of zelf iets hoger. Bij de witten ligt het gemiddeld wat lager.

Tonnie Oomen keurt als Nederlandse keurmeester en is volledig geïntegreerd in het keurmeesterteam van de Vergleichsschau.

De Nederlandse dieren kunnen goed meekomen in Duitsland. In blauw, wit en zwart werd zelfs (meer dan één keer) 97.0 punten behaald, wat in Nederland overeenkomt met een U.

Daarnaast vindt er een clubcompetitie plaats. Per Wenerclub worden elf dieren opgegeven, waarvan uiteindelijk het resultaat van de tien beste telt. Nederland doet het hierin wisselend. In 2002 werd de laatste plaats bezet, in 2003 de zevende en in 2004 de twee en twintigste, in 2005 de negende, in 2006 de zeventiende en in 2007 de zesde plaats van de 21 deelnemers. Natuurlijk doen we ons uiterste best zo hoog mogelijk te eindigen, maar uiteindelijk is deelnemen en het verleggen van de grenzen belangrijker dan winnen. In 2011 behaalden we zelfs een gedeelde 6e plaats van de 21 deelnemende vereningingen.

De dieren dienen tegen RHD te zijn ingeënt. Voor de Wenerclub wordt dit gedaan door Harry Arts, dierenarts. De planning wordt samen met Tonnie Oomen verzorgd en de dierenarts komt bij u thuis.

De reis naar de Vergleichsschau wordt gezamenlijk door de inzenders in eigen auto’s gemaakt. Er wordt verzameld op een punt vlakbij Dortmund en daarna verder. Meestal wordt een afstand overbrugd van circa 500 km, soms is het wat langer. Met het transport van de dieren geeft dit geen problemen. Regelmatig om de twee uur luchten en zorgen voor verzendkisten met voldoende ventilatie (hoe meer gaten hoe beter) en de dieren bij voorkeur op een lattenbodem vervoeren zonder stro of hooi. Op deze wijze kunnen de dieren hun warmte goed kwijt. Met airco in de auto is het al helemaal geen probleem.

De meeste echtgenotes reizen met de inzenders mee. Op de keurdag wordt door de organisatie een dagtrip georganiseerd door de streek waar de Vergleichsschau wordt gehouden. Op de zaterdagavond is er een fokkersavond met diner en het optreden van lokale dans- en muziekgroepen. Kortom een prachtig stukje Duitse folklore en heel gezellig om mee te maken. Zondag om 11:00 uur wordt de thuisreis aanvaard.

De 21e Vergleichsschau 2012 werd in Buchholz/Dithmarschen gehouden. Klik hier voor het verslag en bekijk de foto’s.

De 22e Vergleichsschau werdt in Wutha-Farnroda Thüringenwald van 25-27 oktober 2013 gehouden. Voor het verslag klik hier.

De 23e Vergleichsschau werd in Veenendaal Nederland van 17-19 oktober 2014 gehouden. Klik hier voor de flyer.

in 2015 is er een verkleinde VGS in Dahlen gehouden.

De 24e VGS werd gehouden in Gersveld en wel van 22 - 23 oktober 2016.

De 25e VGS werdt gehouden in de Schützenhalle Schützenstrasse 7a, 59597 Erwitte / Bad Westrenkotten, het werdt
georganiseerd door Wienerclub W 217 Ostwestfalen-Lippen, op 13 – 14 - 15 oktober 2017. Klik hier voor verslag.

De 26e Vergleichsschau werd gehouden in de Bogenbinderhalle in Ronneburg in de buurt van Gera Thüringen, het werd
georganiseerd door Wienerclub Thüringen Ost, op 20 en 21  oktober 2018 Klik hier voor verslag 2018.

De 27e Vergleichsschau wordt gehouden op 5 en 6 oktober 2019 buurt van Kassel.

De 28e Vergleishsschau wordt gehouden op 22 t/m 25 oktober 2020 in de Hefterstadel, Kirchplatz 3, 83224 Grassau achter Munchen. 

Rijk Pleijter treedt op als contactpersoon. U kunt voor alle informatie bij hem terecht: rpleijter1944@kpnmail.nl