26e Wienerclub Vergleichsschau 2018 te Ronneburg Duitsland.

 

Ook dit hebben een aantal leden van onze club weer mee gedaan aan de jaarlijkse vergleichsschau in Duitsland. Dit jaar in het plaatsje Ronneburg dat ligt in de omgeving van Gera.

Na een voorspoedige reis, bij mij vandaan ongeveer 680 km. Kwamen wij om ongeveer 14.30 uur in de hal aan. Tonnie Oomen en Sjaak ven den Beucken met echtgenote en partner zaten toen al lekker aan de koffie. Een uurtje later na wat file problemen arriveerde Gerwin en Gerrit ook. Na de dieren te hebben ingekooid hebben we in onze ogen de beste 11 dieren uitgezocht voor het club kampioenschap.

De show was in een prachtige authentieke hal van voor de val van de muur en eigendom van de plaatselijke vereniging. Er zaten dit keer niet alleen Weners maar er was ook een plaatselijke clubshow, de vergleichsschau van de Duitse Feh-clubs en de Meisner Widder Schau. Het was absoluut een verrijking van het geheel en in een aantal rassen veel kwaliteit. Ook in Nederland hadden wij zeker een aantal dieren kunnen gebruiken om het niveau nóg beter te maken en met bijna 3100 inzendingen was er genoeg om te zien.

Rond 17.00 uur was het tijd om naar ons hotel, in een klein dorpje 25 kilometer van de hal te gaan. Om 19.00 uur zijn wij met onze groep twaalf personen lekker gaan eten. Onze ober, die nog niet zo klantgericht was… kwam onze bestellingen opnemen, maar na enige verwarring kwam het toch nog goed.

Na een goede nachtrust en een prima ontbijt zijn Tonnie en Gerwin naar de hal gegaan en is de rest van de groep naar het gezellige plaatsje Altenburg gegaan. Het is een stad met bijna 33.000 inwoners in het bondsland Thüringen en de hoofdstad van de kreis Altenburger Land. Door het heuvelachtige gebied stromen drie beken, de Pleisse, de Blaue Flut en de Deutscher Bach. De Blauwe Flut heeft die naam, omdat een voormalige ververij zijn meeste blauwe afvalwater ongereinigd loosde.

Traditie getrouw gaan wij als eerste in het stadje lekker koffie drinken met natuurlijk een lekker stukje gebak, het is dan al snel een uurtje later. Daarna door het gezellige oude centrum gewandeld en een aantal dames hebben nog wat inkopen gedaan. Na een uitgebreide lunch, natuurlijk weer naar de hal benieuwd naar de uitslagen van de ingezonden dieren.  

In de kleur blauw heeft Tonnie het geweldig gedaan met 386 punten waarvan twee dieren uitmuntend en de winnende ram in zijn viertal, een top prestatie tussen al dat geweld met 304 inzendingen in deze kleur! In blauwgrijs scoorde Gerwin helaas minder als de voorgaande jaren met drie maal ZG en een dier niet bekroond was er helaas geen score. In de kleur zwart heeft Sjaak het prima gedaan met 382.5 punt wat neerkomt op vier maal ZG. Gerrit, inmiddels een gevreesde concurrent voor de Duitse topfokkers, scoorde óók dit jaar weer uitstekend met 386 punten en éénmaal uitmuntend wat tevens de winnende ram was en ook nog derde Clubmeister. In wit was Rijk de enige Nederlandse inzender met twee maal het predicaat fraai in zijn groep maar helaas ook hier één NB dus geen score.

In de Club competitie konden we het resultaat van vorig jaar een tweede plaats, helaas niet herhalen, er zat dit jaar niet meer in als plaats dertien. Niet slecht in al dat geweld maar we misten wat kwaliteit in de breedte.

Na het ontbijt zondagmorgen is iedereen weer naar de hal gegaan en na het uitkooien om 12.00 uur was iedereen weer op tijd en gezond thuis.

Volgend jaar in het weekend van 5/6 oktober hopen we er weer bij te zijn, het is dan in de omgeving van Kassel wat korter bij dan afgelopen jaar.

Jaap Visser